Lifestyle

Nieuw jaar, nieuwe trap?

Wil je het jaar goed beginnen? Laat je trap opknappen met een traprenovatie! Net als alle onderdelen van ons huis heeft de trap enige verzorging nodig, en is het belangrijk dat je hem eens in de zoveel jaar onderhoudt. Heb je bijvoorbeeld een trap van hout, dan zul je na jaren gebruik merken dat hij begint te slijten. Er komen krassen in, en de treden worden gladder. Dat kan mogelijk gevaarlijke situaties opleveren. Gelukkig kun je je trap gemakkelijk onderhouden – en ook nog eens onderhoudsvriendelijk maken – door middel van een traprenovatie. 

Hoe werkt een traprenovatie?

Een traprenovatie klinkt ingrijpend, maar kan al binnen een dag gebeurd zijn. De oude trap kan namelijk gewoon op zijn plaats blijven staan. Hierdoor kun je al snel weer van je trap gebruik maken en zit je niet lang in de rommel, wat wel zo prettig is. Bij een traprenovatie wordt de oude trap opnieuw bekleed met stijlvolle overzettreden. Deze treden bestaan in verschillende soorten en maten. Zo heb je treden van slijtvaste en oersterke kunststoffen zoals HPL en PVC, maar ook overzettreden van massief hout. 

Een onderhoudsvrije trap

De kunststof overzettreden worden doorgaans aangeraden wanneer je op zoek bent naar een trap waar je weinig onderhoud aan zult hebben. Door de naadloze afwerking krijgt stof geen kans, en de duurzame materialen zorgen ervoor dat je jarenlang van je trap kunt genieten zonder dat hij erop achteruit gaat. Laat je de overzettreden maken van vinyl, dan profiteer je ook nog eens van een stillere trap. Ideaal wanneer je huidige trap kraakt. 

Maak je trap helemaal naar je smaak

De overzettreden kunnen veel verschillende uitstralingen hebben, waardoor er altijd wel iets is dat bij je past. Wil je je stenen trap renoveren, dan kan dat bijvoorbeeld met overzettreden met steenlook. Zo geniet je van het uiterlijk van een stenen trap, maar zonder het onderhoud en de koude voeten die daarbij komen kijken. Ook een trap van massief hout kan op deze manier onder handen genomen worden. Zo kun je je trap, van wat voor materiaal die ook gemaakt is, al snel een mooi nieuw uiterlijk geven. Wist je dat het tegenwoordig zelfs mogelijk is om een wenteltrap te laten renoveren? Genoeg mogelijkheden om jouw trap weer het letterlijke en figuurlijke middelpunt van je huis te maken!