Lifestyle

De állerbeste tips tegen koude handen en voeten

Je zit een tijdje te werken achter je computer en binnen no time voelen je voeten oncomfortabel koud aan. Er staat een klein windje en op de fiets lijken je vingers eraf te vriezen.  s ‘Avonds stap je standaard met ijsklompjes in bed. Herkenbaar? Hoogste tijd om daar wat aan te doen. Met onze 5 tips zit jij er in no time heerlijk warmpjes bij!

Tip 1. Stimuleer je bloedsomloop

Je vingers en tenen zijn de eerste plek waar je kou ervaart. Deze plekken zijn namelijk het lastigste te bereiken voor je bloedsomloop. In je tenen en vingers zitten dunne haarvaartjes waar het bloed lastiger doorheen loopt dan door de grotere vaten. Gelukkig kun je daar heel eenvoudig verandering inbrengen. Bewegen! Door te bewegen stimuleer je de bloedsomloop en komt hij ook in die kleine haarvaatjes op gang. Gevolg: binnen no time heb jij het lekker warm. Lukt het je om in je planning een half uurtje ochtendbeweging in te lassen, dan heb je daar zelfs enkele uren later nog profijt van. Natuurlijk kun je niet de hele dag door gaan bewegen om maar warm te blijven, dus check snel tip 2. 

Tip 2. Zó krijg je binnen 30 seconden warme handen en voeten

Dé oplossing voor als je vaak last hebt van koude handen en voeten: verwarmde handschoenen en verwarmde sokken. Nooit van gehoord? Dan is het hoog tijd om kennis te maken met dit relatief nieuwe product. In verwarmde handschoenen en sokken zit een oplaadbare batterij die tussen de 3 en 10 uur (afhankelijk van de batterij en in welke stand je de verwarming zet) het warmtesysteem aanstuurt. Het warmtesysteem bestaat uit heel dunne soepele draadjes die meestal aan de bovenkant van je handrug en vingers lopen en onder je voeten en rondom je tenen lopen. Deze draadjes zijn zo fijn dat je ze niet voelt tijdens het dragen. Met één druk op de knop voel je binnen 30 seconden een weldadige warmte rondom je handen en voeten stromen. 

Je hebt zelfs dunne onderhandschoenen die je onder je eigen handschoenen kunt dragen maar die je ook binnenshuis kunt dragen als je aan het aanrommelen bent of als je lang stil zit tijdens het kijken naar een mooie film. 

Tip 3. Knap een uiltje

Heb je het al eens gemerkt? Een korte nachtrust kan er de volgende dag voor zorgen dat je maar niet warm wordt. Waarom dat is? Dat is eigenlijk een handig trucje van je lichaam. Je lichaam is moe en koelt vervolgens af om ervoor te zorgen dat jij een lekker warm plekje op zoekt om te gaan slapen. En waarom wil je lichaam een warm plekje om te slapen? Tijdens het slapen neemt de doorbloeding van je huid flink toe en kun je snel afkoelen, vandaar dat je het beste kunt slapen onder een warm donzig dekbed.

Het is overigens lastig om in te slaap te vallen als je met koude voeten in bed stapt. Neem dus een lekker warme kruik mee in bed of warm je bed een half uurtje van tevoren met een elektrische onderdeken op. Ook kun je je voeten verwennen met een paar heerlijk verwarmde sokken.

Tip 4 Breng je interne kachel op gang

Je hebt net gelezen dat bewegen belangrijk is om je bloedsomloop te verbeteren. Daarbij maakt het niet uit of je aan cardio (conditie) of krachttraining doet. Maar wist je dat bij krachttraining het mes aan twee kanten snijdt? Bij krachttraining train je je spieren, spieren verbranden vetten, koolhydraten en eiwitten waarbij warmte vrijkomt. Hoe meer spiermassa, hoe meer verbranding, hoe meer warmte. Dat verklaart ook waarom mannen het over het algemeen warmer hebben dan vrouwen. 

Ook in zittende toestand heb je het warmer als je meer spieren hebt. Lange kantoordagen kom jij dus een stuk warmer door als je een paar keer per week je spieren traint. 

Tip 5. Korte vitaminecheck

We weten het allemaal, goed bewegen, goed slapen, niet te veel stress en…goed eten. Dit rijtje voorkomt veel gezondheidsproblemen. En ja, goed eten, ook dat kan weer bijdragen aan die lekker warme handen en voeten. 

IJzer bijvoorbeeld draagt bij aan de aanmaak van rode bloedcellen, die zijn op hun beurt weer belangrijk voor het zuurstoftransport in je bloed en de aanmaak van energie in je cellen. Een ijzertekort zorgt er niet alleen voor dat je je moe kunt voelen maar ook dat je koude handen en vingers krijgt. Eet dus lekker veel groeten als bruine en witte bonen, spinazie, bietjes, tuinbonen, boerenkool, rucola en broccoli. Smeer af en toe appelstroop of leverworst op je boterham of neem een handje nootjes tussendoor. 

Ook een tekort aan vitamine b12 kan je koude handen en voeten bezorgen. Deze vitamine is verantwoordelijk voor de aanmaak van bloed en zenuwen. Vooral vegetariërs en veganisten doen er goed aan erop te letten of zij voldoende b12 binnen krijgen, deze vitamine zit namelijk vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Neem eventueel een b12 smelttabletje mocht je merken dat jij te weinig van deze voedingswaren tot je neemt. 

Wist je dat koude handen en voeten een heel normaal verschijnsel is en bij 5 tot 20% van de mensen voorkomt, bij vrouwen vaker dan bij mannen. Meestal is de oorzaak onschuldig en ben jij met bovenstaande tips snel van die koude voeten en handen verlost!