Lifestyle

Drie redenen om vaker houten speelgoed te kopen

Loop je een willekeurige speelgoedwinkel binnen, dan is het overgrote deel van het speelgoed van plastic gemaakt. De felle kleurtjes en het harde materiaalgebruik komen direct binnen. Voor kinderen ziet het er misschien erg uitnodigend uit, maar er rusten ook keiharde feiten achter de verkoop van plastic speelgoed. Zo is lang niet elk plastic even gezond. Sommige soorten plastic bevatten schadelijke stoffen. Daarnaast beschikken ze doorgaans ook over een relatief korte levensduur én schaden ze het milieu. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van al het plastic speelgoed slechts enkele weken tot maanden na aankoop alweer in de vuilnisbak terecht komt. Zonde, nietwaar?! Gelukkig zijn er ook alternatieven. Houten speelgoed staat hierbij met stipt op nummer één. Maar waarom? Wij geven je drie goede redenen!

1.      Beter voor het milieu

Wat wil je graag de wereld behouden. Voor jouw kinderen en de generaties die nog mogen volgen. Dat gevoel is alleen maar sterker geworden sinds je kinderen hebt. Helaas moeten we ook de realiteit onder ogen zien. De kans is groot dat de wereld er over pakweg vijftig jaar al heen anders uitziet. We kunnen niet garanderen dat onze lust naar meer en beter niet al onomkeerbare schade heeft aangericht. Toch moeten we ook hoop houden dat ons gedrag verschil kan maken. Hierbij is het beter om niet naar anderen te kijken. Een goed voorbeeld doet namelijk volgen. Een beter milieu begint dus bij jezelf. Kijk naar wat jij kunt veranderen. Niet alleen in de kleding en voeding van je kind, maar dus ook in hetgeen waar hij of zij mee speelt.

Houten speelgoed is veel beter voor het milieu dan andere materialen. Hout brengt namelijk veel minder schadelijke stappen teweeg tijdens het productieproces. Ook zien we dat er steeds vaker een milieukeurmerk wordt gegeven aan houten speelgoed. Dit toont dat er met het milieu rekening is gehouden tijdens het productieproces.

2.      De fantasie geprikkeld

Vaak zie je bij plastic speelgoed dat het speelgoed maar één functie heeft. Namelijk het drukken op een knopje met geluid of een andere beweging die tot een reactie zal leiden. Dit zorgt echter voor weinig eigen creativiteit of fantasie. Bij houten speelgoed is dat wél het geval. Je kind mag zelf invullen hoe deze het speelgoed gebruikt. Je kunt het speelgoed namelijk op heel veel verschillende manieren gebruiken.

3.      Tijdloos

Niet al het speelgoed van nu zal over pakweg twintig jaar nog zo gewaardeerd worden. Daar komt ook nog eens bij dat veel van het speelgoed het zo lang niet vol kan houden. Bij houten speelgoed ligt dat anders. Houten speelgoed verjaart namelijk niet. Het blijft lang mooi en bovenal ook voor alle leeftijden en generaties geschikt.

Ook jouw toekomstige kleinkinderen zullen later vol plezier met de oude blokken van je kind spelen. Houten speelgoed blijft leven. Het maakt niet uit om welke tijd het gaat. Bovendien staat het ook nog eens extra leuk op de kinderkamer, dus het is helemaal geen straf om dit wat langer te laten staan.