Algemeen Nieuwtjes

Geurende planten

Met geurende planten in je tuin kun je naast alle prachtige kleuren van de bloemen ook nog eens genieten van aangename geuren. Er zijn vele soorten geurende planten en in dit artikel vertellen we je daar meer over.

Hoe wordt de geur verspreid?

Geurende planten verspreiden de geur om insecten zoals vlinder, bijen en hommels te lokken om ze te bestuiven. Er zijn geurende planten die je op meters afstand al kunt ruiken, zoals de jasmijn, kamperfoelie, rozen en bepaalde lelies. Daarnaast zijn er ook planten die eerst aangeraakt moeten worden voordat ze een geur verspreiden, denk bijvoorbeeld aan rozemarijn of lavendel. En tenslotte zijn er nog planten die hun geuren voornamelijk in de avonduren verspreiden, zoals de blauwe regen.

Geurende planten per seizoen

Voor alle seizoenen zijn er geurende planten te vinden, hieronder geven we je per seizoen enkele opties.

Lente

Enkele voorbeelden van geurende planten en struiken die hun geuren in de lente verspreiden zijn de schijnhazelaar, de sering of de glansmispel. De schijnhazelaar is een prachtige voorjaarsbloeier, de sering geeft een zoete pittige gekruide geur af en de glansmispel verspreid een citrusachtige geur.

Zomer

Voor in de zomer zijn  geurende rozen uiteraard het bekendste voorbeeld. Dit kunnen gewone rozen zijn of klimrozen. Voor de rozen geldt hoe meer blaadjes de bloemen hebben, hoe meer geur ze verspreiden. Maar rozen zijn natuurlijk niet de enige optie voor geurende planten in de zomer, andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld lavendel, de vlinderstruik en de engelentrompet.

Herfst

Wanneer je geurende planten voor in de herfst in je tuin wilt, dan kun je denken aan struiken zoals de olijfwilg of de schijnhulst. Bovendien zijn deze struiken ook nog eens wintergroen, zodat ze ook in de winter voor wat kleur in je tuin zorgen.

Winter

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook voor in de winter zijn er geurende planten te krijgen. Kies bijvoorbeeld voor de kamperfoelie, die al vanaf januari zijn zoete geur verspreid. Of de mahonie struik, een prachtige winterbloeier met lange geurende bloempluimen.

Geurende bomen

Naast geurende bloemen, struiken en planten kun je ook kiezen voor geurende bomen in je tuin. Enkele voorbeelden zijn de magnolia, winterlinde en het krenteboompje. Dit zijn mooie blikvangers in je tuin die daarnaast ook nog eens aangename geuren verspreiden. Dubbelop genieten dus.