Health

Waarom ‘me-time’ zo belangrijk is

Maak je wel genoeg tijd voor jezelf? Heb je genoeg momenten waarop je lekker niets kunt doen en alleen kunt zijn? Mag je van jezelf ook niks doen? Met andere woorden heb je genoeg ‘me-time’ momenten. Deze vraag is zeker van deze tijd en speelt vooral onder ouders een grote rol. Deze ouders racen vaak door de dag heen zonder stil te staan of een rustmoment te pakken. Hierdoor word je heel erg vermoeid en kun je maar lastig genieten van de dag. Dat is toch zonde! Hier kunnen me-time momenten heel goed van pas komen. In dit artikel zal ik verder ingaan op het concept: me-time. 

Waarom “me-time”?

Iedereen vult me-time anders in. Voor de ene persoon is me-time met het gezin uit eten gaan, voor de ander is dat yoga en voor weer iemand anders vervult shoppen bij HBB24 deze behoefte. Hoewel iedereen deze tijd anders invult blijven de voordelen hetzelfde. Zo kan het helpen om je emoties los te laten, even rustig adem te kunnen halen, je hoofd leeg te maken, je batterij op te laten. Het functioneert als een korte pauze. Maak jij geen tijd voor jezelf vrij? Dan loop je het risico op den duur in de problemen te komen. Zo kan het zijn dat je het drukke levenstempo niet meer elke dag aan kan. Boos wordt of huilt om het minste of geringste. 

Hoe pak je dit aan?

Jij bepaalt hoe je tijd voor jezelf maakt. Vind je het moeilijk om tijd voor jezelf te maken? Weet je niet wat je moet doen? Zie het dan als een ultrakorte vakantie. Je hebt tenslotte ook tijd voor je vakantie gemaakt. Als je het op deze manier bekijkt heb je vast genoeg ideeën over wat je wilt gaan doen. Van ronddwalen, lezen, zwemmen, wandelen, mediteren en drinken op het terras. Tijd doorbrengen met familie of vrienden is geen uitzondering. Die vrije tijd vul je zelf in. Je kunt het alleen doen, maar je kunt het ook samen met anderen doen… Het gaat over dingen doen die je kunnen helpen ontspannen en loslaten. De gouden regel is: niets hoeft, alles mag!

Tips om te kunnen ontspannen

Wanneer mensen denken aan iets dat je kunt doen om te ontspannen gaat dit vaak moeizaam. Net na je een leuk idee bedacht hebt, is je tijd om te ontspannen alweer voorbij en zul je veel beren op de weg zien. Probeer in ieder geval na te denken over oplossingen in plaats van onmogelijke dingen. Dit zal je enorm helpen. Dwing jezelf ook niet om iets te bedenken. Daarmee bereik je namelijk het tegenovergestelde effect. Onthoud niets doen fungeert ook als me-time en daar is helemaal niets mis mee. Als dit niet lukt kan het helpen om terug te gaan naar iets wat je als kind ook heel leuk vond zoals: tekenen of een klimpark of pretpark bezoeken. 

Mensen die beter letten op het creëren van me-time momenten lopen vaak tegen schuldgevoelens aan. Bijvoorbeeld je partner die alleen thuisblijft, het kind dat je bij de oppas achterliet, of een taak die je niet hebt afgemaakt. Is het erg herkenbaar en beperkt dit je in je leven? Dan heb je nooit een moment voor jezelf. Accepteer deze schuldgevoelens, maar handel er niet naar. Gun jezelf wat vrije tijd en me-time. Realiseer je ook dat als jij je goed voelt, iedereen er baat bij heeft. Mensen om je heen zullen een moeder, vader, werknemer zien die gelukkig is en in staat is om dingen te doen!