Lifestyle

Wat is kurkuma en hoe gebruik je het?

De laatste jaren is kurkuma een erg populaire superfood geworden, maar wat is het? Hoe gebruik je het? En waar is het goed voor? Om te beginnen staat kurkuma ook wel bekend als Koenjit, Koenier, tarmeriek en of Indiase geelwortel. Het is een oranje-gele specerij die wordt gewonnen uit de plant ‘Curcuma Longa’, een sierplant met prachtige bloemen afkomstig uit India en Pakistan. Je kunt er heerlijke gerechten mee maken en het blijkt ook nog eens een aantal gezondheidsvoordelen te hebben.

Kurkuma gebruiken

Kurkuma geeft een boost aan de kleur en smaak van verschillende gerechten. Wanneer kurkuma wordt toegevoegd, kleurt het gehele gerecht geel. Wat betreft de smaak, is kurkuma bitter en peperig. Het is een specerij dat dan ook vooral wordt gebruikt in de Oosterse keuken. Kurkuma is de basis van vele curry gerechten, zoals de heerlijke Indiase curry Madras met kip. Naast dat je kurkuma dus kunt gebruiken voor vele curry gerechten, kun je er ook mee aan de slag in verschillende soepen en wokgerechten. Probeer bijvoorbeeld het gerecht ‘Mihoen Singapore’. Dit is een heerlijk wokgerecht met garnalen, kip, groente en natuurlijk kurkuma. De veelzijdige kruid kurkuma is verkrijgbaar bij onder andere De Kurkuma Specialist.

Waar is kurkuma goed voor?

Er zijn een aantal gezondheidsvoordelen van kurkuma. Ten eerste is de specerij ontstekingsremmend. In Azië wordt kurkuma al 4500 jaar door Ayurvedische artsen gebruikt als medicijn. Zij noemen dit het heilige kruid vanwege de genezende werking. Kurkuma werkt zuiverend en verwijdert schadelijke stoffen uit de lever. Wanneer je last hebt van een verkoudheid of de griep kunnen de antibacteriële en ontstekingsremmende effecten van kurkuma goed helpen. Daarnaast helpt kurkuma bij het stimuleren van vetverbranding. Doordat de specerij de productie van maagsappen en de werking van de lever stimuleert, wordt vettig eten goed verteerd.

Dus, ga jij ook kurkuma inzetten voor lekkere gerechten en een goede gezondheid?