Algemeen

Welke afwegingen moet je maken bij de aanschaf van een traplift?

Technische ontwikkelingen vinden op grote schaal plaats en vergemakkelijken onze dagelijkse bezigheden. Voornamelijk ouderen hebben veel baat bij de diverse uitvindingen die gedaan worden, zoals scootmobiels, trapliften en elektrische fietsen. Door deze ontwikkelingen kunnen zij zich namelijk makkelijker in en om het huis verplaatsen, wat op hun beurt weer leidt tot beter sociaal contact. Wie echter dacht dat een traplift in een handomdraai aangeschaft is, zal zich verkijken. De zoektocht naar een geschikte traplift gaat namelijk gepaard met diverse afwegingen die gemaakt moeten worden. Zo is het mogelijk om een traplift te kopen of te huren en bestaat er geen eenduidig antwoord op de vraag: hoeveel kost een traplift? Er bestaan verder verschillen tussen gloednieuwe, tweedehandse, complexe en eenvoudige trapliften. Kortom, wat zijn aandachtspunten bij de aanschaf van een traplift?

Afweging 1: kopen of huren?

Doorgaans wordt er gedacht dat trapliften alleen gekocht kunnen worden en in veel gevallen is dit ook een aantrekkelijke optie. Wanneer er namelijk geïnvesteerd wordt in een traplift, is deze vaak bedoeld voor veelvuldig gebruik op de lange termijn. In enkele gevallen wordt er echter een traplift aangeschaft, omdat er sprake is van revalidatie. De traplift is dus bedoeld als tijdelijk hulpmiddel, waardoor het aanzienlijk zal schelen in kosten wanneer de traplift gehuurd kan worden.

Afweging 2: langs de binnen- of buitenbocht?

Een traplift wordt vrijwel altijd langs de trap geïnstalleerd, maar daarbij gelden twee mogelijkheden: langs de binnen- of buitenbocht. Over het algemeen is een installatie langs de buitenbocht de goedkopere keuze, maar daarbij blijft er minder loopruimte over voor een eventuele partner of bezoeker. Het is daarom de afweging waard om de traplift langs de binnenbocht te plaatsen.

Afweging 3: nieuw of tweedehands?

Tot slot worden trapliften lang niet altijd gloednieuw aangeboden, omdat veel onderdelen hergebruikt kunnen worden. Een 2dehands traplift kan bovendien schelen in kosten, waardoor een tweedehands traplift al met al geen overbodige luxe is.