Beauty Health Lifestyle

4 positieve effecten die de sauna op het lichaam heeft.

Sauna’s verlichten de stress.

De warmte in de sauna helpt ons te ontspannen en reguleert het cortisolgehalte in ons bloed. Cortisol is het hormoon dat vrijkomt bij stress en een te hoog cortisolgehalte kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zoals problemen met het immuunsysteem en met de slaap. Saunabaden vermindert het cortisolgehalte in ons bloed en stimuleert in plaats daarvan de productie van serotonine. Serotonine is ons “gelukshormoon” dat ons een goed gevoel geeft.

Sauna’s kunnen een diepere slaap opwekken.

Onderzoek heeft aangetoond dat een diepere, meer ontspannen slaap het gevolg kan zijn van saunagebruik. Naast het vrijkomen van endorfine vallen de lichaamstemperaturen, die ’s avonds laat verhoogd worden, bij het slapen gaan. Deze langzame, ontspannende daling van de endorfine is de sleutel tot het vergemakkelijken van de slaap. Talrijke saunabezitters over de hele wereld herinneren zich de diepe slaap die ze voelen na het baden in de kalmerende warmte van een sauna.

De sauna reinigt de huid.

Warmtebaden is een van de oudste schoonheids- en/of gezondheidsstrategieën voor de reiniging van de huid. Wanneer het lichaam zweet begint te produceren via diep zweten, wordt de huid gereinigd en worden dode huidcellen vervangen – waardoor uw huid in goede conditie blijft. Door te zweten worden bacteriën uit de epidermale laag en de zweetkanalen gespoeld. Door het reinigen van de poriën wordt de capillaire circulatie verbeterd, terwijl de huid er zachter uitziet.

Sauna’s verbranden calorieën.

Bizarre claims worden vaak gemaakt door sommige saunaverkopers om sauna’s te promoten als een end-all weight loss tool. Terwijl sommige individuen in het begin hoge hoeveelheden calorieën kunnen verbranden – vooral die individuen in slechte conditie om mee te beginnen – op de lange termijn, worden sauna’s gewoon behandeld als een van de vele hulpmiddelen in ons arsenaal als het gaat om het verbranden van extra calorieën. Het zweetproces zelf vereist een opmerkelijke hoeveelheid energie. Die energie komt voort uit de omzetting van vet en koolhydraten in een lichamelijk proces dat calorieën verbrandt. Volgens medisch onderzoek van het Amerikaanse leger (Ward Dean, M.D.), “kan een matig geconditioneerd persoon gemakkelijk 500 gram in een sauna in een enkele sessie afzweten en daarbij bijna 300 calorieën verbruiken”. Naarmate de hartactiviteit toeneemt en deze processen meer zuurstof vereisen, begint het lichaam meer calorieën om te zetten in bruikbare energie. Wil je ook naar de sauna en woon je in de buurt van Bleiswijk? Zie dan Sauna Bleiswijk