Lifestyle

Absolute must-do: een vakantie in de Dordogne – de Lot

Ben jij liefhebber van cultuur, historie en natuur? Dan is een vakantie naar de Franse departementen de Dordogne en de Lot op jouw lijf geschreven. De regio’s hebben beide hun naam te danken aan de gelijknamige rivieren die door de departementen heen stromen. Aan wateractiviteiten hier dus geen gebrek. Verder barst het er van overblijfselen en ruïnes daterend uit de prehistorie en de perioden daarna. Karakteristieke dorpjes en ontelbaar veel kastelen vullen het uitgestrekte landschap en daaronder vind je verschillende goed bewaarde grotten. Met lokale producten zoals eend, foie gras, lamsvlees, verschillende kazen, safran, truffel, noten en – niet te vergeten – heerlijke wijnen, is er ook voor alle fijnproevers genoeg te beleven. Of je dat doet in een van de vele restaurants of vanuit je vakantiewoning in Frankrijk is aan jou. Een ding weten wij van Damesmagazine in ieder geval zeker: genieten doe je hier gegarandeerd.

Gemoedelijke steden

Aan mooie steden en dorpen is in deze streek geen tekort. De hoofdstad van de Lot, Cahors, heeft ondanks de vele aanvallen een historisch centrum dat nog helemaal intact is. Je vindt er onder andere de Pont Valentré en de Cathédrale Saint-Étienne, die beide op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Ook herbergt de stad maar liefst 24 ‘jardins secrets’, verborgen tuintjes die door de hele stad te vinden zijn. Het VVV-kantoor heeft een kaartje met een uitgezette wandelroute. 

In de Dordogne is Périgueux de grootste stad. Overblijfselen uit de Romeinse tijd zijn hier nog goed zichtbaar, zoals de 12e eeuwse kathedraal Saint Front. Dit is een van de grootste Romaanse kerken van het land en bestaat uit vijf opmerkelijke koepels en een hoge klokkentoren, ontworpen door de architect die ook de Sacré-Coeur van Parijs ontwierp. Op bepaalde tijden kan je over het dak van de kathedraal lopen, wat je zeker niet moet overslaan als je de mogelijkheid hebt. Verder kun je in deze stad heerlijk rondstruinen door de smalle straatjes met gezellige kleine terrasjes, winkeltjes en cafeetjes. De sfeer is er alles behalve massaal waardoor het erg gemoedelijk aanvoelt.

Druipsteenformaties

Onder de kalkstenen rotsen in het gebied zijn door de eeuwen heen fantastische druipsteenformaties ontstaan. Met een gids kun je veel van deze grotten bezoeken, zoals Grotte du Grand Roc waar mensen soms de indruk hebben naar koraal of kristal te kijken. Ook Grotte de Villars is een bezoek waard. Deze grot onderscheidt zich namelijk door een dertigtal wandschilderingen en graveringen die pas in 1958 ontdekt werden. Let erop dat er in het hoogseizoen wachttijden zijn voor sommige grotten in verband met het klimaat dat anders te veel verstoord wordt. 

Crème de la crème

In de Dordogne is de grootste dichtheid van adellijke huizen in heel Frankrijk. Je kunt er dagenlang voor uittrekken om er verschillende te bezoeken. Allemaal gaat helaas nooit lukken, aangezien er wel veertig van de 1500(!) kastelen, burchten en landhuizen te bezoeken zijn. Het bijzondere aan veel van de gebouwen is dat ze bestaan uit een mix van diverse bouwstijlen uit meerdere tijdperken. Een aantal kastelen die zeker een bezoek waard zijn, zijn Château des Milandes, Château de Biron, Château de Jumilhac en Château de Bridoire.

Zorgeloos verblijf

Na al die uitstapjes is er niets lekkerder dan neerploffen op een ligbedje of loungestoel en nog even van de laatste zonnestralen genieten. Een huis op een vakantiepark in Frankrijk biedt dan uitkomst. Tevens biedt het je de mogelijkheid om tijdens de zwoele zomeravond met een boek en een glas wijn in je hand te genieten van de rust en de ondergaande zon. Zo kun je helemaal opgeladen aan je volgende dag beginnen in het prachtige Frankrijk waar vervelen geen optie is.