Lifestyle

Belang van recyclen van batterijen

Belang van recyclen van batterijen

Een hoop apparaten werken nog op batterijen. Als je geen oplaadbare batterijen gebruikt zul je dus met enige regelmaat nieuwe moeten kopen en blijf je zitten met de lege batterijen. Gooi deze niet in de prullenbak! Maar recycle ze. We leggen je graag even uit waarom dit belangrijk is.

Schadelijke stoffen

Batterijen worden officieel gerekend tot klein chemisch afval. Dat komt omdat ze vol zitten met schadelijke stoffen. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu, dieren en mensen. Wanneer je je oude batterij bij het gewone afval gooit is de kans groot dat deze giftige stoffen vrijkomen in de lucht of in het oppervlaktewater. Planten, vogels en vissen kunnen hierdoor sterven en mensen kunnen hier goed ziek van worden. Een belangrijke reden om deze schadelijke energiebommetjes te scheiden van de rest van ons afval dus.

Brandgevoelig

Na het weggooien van ons gewone afval gaat het afval een heel proces tegemoet. Eerst wordt al het afval verzameld in een grote container waarna het in een grote pers terechtkomt. Deze pers drukt het afval stevig samen met een enorme druk. Wanneer hier batterijen tussen zitten kan dit erg gevaarlijk worden. Een batterij kan allerlei andere voorwerpen tegenkomen in het afval die het nog gevaarlijker maakt. Zo kan er kortsluiting ontstaan in de batterij of hij kan openbarsten waardoor alle schadelijke stoffen vrijkomen. De druk van de afval pers is helemaal gevaarlijk. Door deze druk kan een batterij is de brand vliegen. Met name lithiumbatterijen vormen hier een gevaar.

De juiste manier

Door batterijen op de juiste manier te recyclen wordt er voorkomen dat deze schadelijke stoffen vrijkomen. Ook wordt er op de juiste manier met de batterijen omgegaan zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Er zijn enorm veel plekken waar je je oude batterijen kunt inleveren. Van supermarkten tot bouwmarkten. Het hoeft echt geen grote moeite te zijn, maar het geeft wel een grote impact.