Algemeen Nieuwtjes

Waarom zit er een chip op jouw inktcartridges?

Is het je wel eens opgevallen dat er een chip is te zien op jouw inktcartridge? Producenten zoals HP, Epson en Canon plaatsen allemaal zo’n chip op de cartidges, maar waarom eigenlijk? Nou, eigenlijk is de chip vooral handig voor jou zodat je kunt zien hoe gevuld de cartridge nog is. Maar er is ook een nadeel: voor een chip betaal je behoorlijk. Wat de chip precies is en welke informatie er op de chip staat, lees je in dit artikel.

Welke informatie staat er op de chip?

Als je HP inktcartridges hebt of cartridges van één van de bovenstaande producenten, dan moet je maar eens kijken op de cartridges. Als het goed is zie je daar een chip. Maar waarom eigenlijk en welk soort informatie staat er op die chip?

Helaas is het nog niet helemaal precies duidelijk welke informatie er op een chip staat en de informatie die er al op staat is per type cartridge verschillend. Toch zijn er wel degelijk punten die met elkaar overeenkomen. De informatie die er over het algemeen op staat is het volgende:

Controle

De chip weet precies welke cartridge in de printer is geplaatst. Zo geeft chip aan of de cartridge wel of niet geschikt is, dus of het type juist is, maar ook geeft het aan welke kleur de cartridge is en of het over een hoog- of lage capaciteit beschikt. Als er iets fout is dan wordt er via de printer een foutmelding gegeven. Dat gebeurd dus dankzij de chip.

Daarnaast kan de chip ook nog eens controleren of de cartridge wel op de goede plaats is geplaatst: zijn de kleuren goed gerangschikt? Maar ook controleert de chip of de cartridge goed is vastgeklikt in de printer. Als dit niet het geval is, zal ook de printer hier weer een foutmelding van geven.

Verbruik van de cartridge

De chip meet hoe vol de cartridge is. Zo weet je wanneer ze aan vervanging toe zijn.

Houdbaarheids- en garantiedatum Veel chips houden ook de houdbaarheidsdatum bij van de cartridge.