Health

Wat is ashwagandha en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Ashwagandha is een oud geneeskrachtig kruid. Het is geclassificeerd als een adaptogeen, wat betekent dat het je lichaam kan helpen stress te beheersen.

Ashwagandha biedt ook tal van andere voordelen voor je lichaam en hersenen. Het kan bijvoorbeeld de hersenfunctie stimuleren, de bloedsuikerspiegel en cortisolspiegels verlagen en symptomen van angst en depressie helpen bestrijden.

Hier zijn een aantal voordelen van ashwagandha die worden ondersteund door de wetenschap. En dit is de reden dat jij dit aan je voeding moet toevoegen! Ashwagandha kopen van hoge kwaliteit? Kijk dan eens bij de Kurkumaspecialist.

1. Is een oud geneeskrachtig kruid

Ashwagandha is een van de belangrijkste kruiden in Ayurveda, een vorm van alternatieve geneeskunde gebaseerd op Indiase principes van natuurlijke genezing. Het wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt om stress te verlichten, het energieniveau te verhogen en de concentratie te verbeteren. Ashwagandha is Sanskriet voor geur van het paard, wat verwijst naar zowel de unieke geur als het vermogen om kracht te vergroten.

2. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat ashwagandha de bloedsuikerspiegel verlaagt. Uit één reageerbuisstudie bleek dat het de insulinesecretie verhoogde en de insulinegevoeligheid in spiercellen verbeterde. Ook hebben verschillende onderzoeken bij mensen gesuggereerd dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen bij zowel gezonde mensen als mensen met diabetes.

3. Kan preventief tegen kanker helpen

Studies hebben aangetoond dat withaferine – een verbinding in ashwagandha – helpt bij het induceren van apoptose, wat de geprogrammeerde dood van kankercellen is. Het belemmert ook op verschillende manieren de groei van nieuwe kankercellen.

Ten eerste wordt aangenomen dat withaferine de vorming van reactieve zuurstofsoorten (ROS) in kankercellen bevordert, waardoor hun functie wordt verstoord. Ten tweede kan het ervoor zorgen dat kankercellen minder resistent worden tegen apoptose.

4. Kan helpen stress en angst te verminderen

Ashwagandha is misschien het meest bekend om zijn vermogen om stress te verminderen. Onderzoekers hebben gemeld dat het de stressroute in de hersenen van ratten blokkeerde door de chemische signalering in het zenuwstelsel te reguleren. Ook hebben verschillende gecontroleerde onderzoeken bij mensen aangetoond dat het de symptomen kan verminderen bij mensen met stress- en angststoornissen.

5. Kan de cortisolspiegel verlagen

Cortisol staat bekend als een stresshormoon, aangezien de bijnieren het afgeven als reactie op stress, en ook wanneer de bloedsuikerspiegel te laag wordt. In sommige situaties de cortisolspiegels chronisch verhoogd worden, wat kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels en verhoogde vetopslag in de buik. Studies hebben aangetoond dat ashwagandha de cortisolspiegel kan helpen verlagen.

In één onderzoek bij chronisch gestresste volwassenen hadden degenen die ashwagandha supplementen kregen significant grotere verlagingen van cortisol, vergeleken met de controlegroep. Degenen die de hoogste dosis namen, ondervonden gemiddeld een vermindering van 30%.