Health

Wat doe je tegen hoofdpijn? 8 tips

Er zijn meerdere soorten hoofdpijn, van hoofdpijn door spanning tot structurele ernstige hoofdpijn. Vooral voor die eerste variant hebben we een aantal tips. Wat kun je doen om de druk in je hoofd te verminderen? Acht tips waar je hoofdpijn direct van zakt.

Nog een bakkie?

Cafeïne kan een boosdoener zijn, maar ook je hoofdpijn verlichten. Toch is het belangrijk te matigen met koffie. Hoe meer je lichaam eraan gewend is, hoe meer hoofdpijn je hebt als je een dag minder koffie drinkt. 

De lamp uit …

Fel licht kan erg vervelend zijn als je hoofdpijn hebt. Installeer daarom dimbare led lampen, zodat je de lamp een standje minder fel kan zetten. In het gedimde licht knap je snel op. Bovendien wordt de kamer er een stuk gezelliger van!

Een frisse neus

Loop een blokje om, een frisse neus is altijd goed. Als je onderweg de frisse lucht diep insnuift, merk je dat je hoofdpijn een beetje zakt. Geniet intussen ook van de groene omgeving en het ontspannen gaat bijna vanzelf. 

Relax!

Doe heel bewust ontspanningsoefeningen. Bijvoorbeeld door met je vingertoppen je hoofd te masseren. Of door van je hand een vuist te maken en je spieren aan te spannen, waarna je plotseling loslaat. Ga op zoek naar de oefening die voor jou het beste werkt.

Lekker koud

Een paar glazen koud water extra op een dag zijn altijd goed voor je. Heb je hoofdpijn, dan is de kans aanwezig dat je te weinig gedronken hebt. Van een glas kraanwater kikker je snel weer op. En een groot voordeel: kraanwater is bijna overal beschikbaar!

Adem in …

Als je op de verkeerde manier ademhaalt, kun je hoofdpijn krijgen. Bijvoorbeeld als je te snel of juist te langzaam ademhaalt. Bewust goed ademhalen is ingewikkeld, je kunt daarom bijvoorbeeld bij een ademtherapeut terecht als je er zelf niet uitkomt. 

Verkwikkend warm

Neem een warme douche als je hoofdpijn hebt. Van een warme douche ontspan je en als je ontspannen bent, zakt je hoofdpijn vaak. Heb je een bad? Dan kun je ook heerlijk met je favoriete badschuim in bad gaan liggen. Ogen dicht en ontspannen maar!

Kompres op je hoofd

Ga lekker op de bank liggen en leg een ijskompres op je voorhoofd als de pijn niet te harden is. Vind je dit té koud? Dan kun je het kompres ook in je nek leggen. Heb je geen ijskompres? Doe dan diepvrieserwten in een plastic zak. Geeft hetzelfde effect!