Lifestyle

Wat kost een wijnkoelkast?

De prijzen van een wijnfrigo kunnen erg uit elkaar lopen. Gemiddeld kost een goede wijnkoelkast tussen 600 tot 6000 euro. De kosten variëren vanwege de verschillen in wijnkast, wijnfrigo, wijnkoelkast en wijnklimaatkast. Ook speelt het mee of het gaat om een wijnkast inbouw of een vrijstaande wijnfrigo. Zo kost een wijnkoelkast met 1 temperatuurzone minder dan een wijnkoelkast met 2 zones. Het aantal flessen en het totale volume in liters zijn ook van invloed op de prijs van een wijnfrigo. Opties zoals het presentatie wijnrekken, de koeltechniek, en de afmetingen een wijnkast duurder maken. Tenslotte zijn er vele merken wijnkoelkasten. De goedkopere merken zijn; Climadiff en Temptech. Gemiddeld geprijsde merken zijn; Dometic en Boretti. In het boven segment zitten de merken Dunavox, Gaggenau en Liebherr. 

Hoeveel kost een wijnkoelkast aan stroom?

Het elektriciteitsverbruik van wijnkoelkasten ligt gemiddeld tussen 110 kWh en 200 kWh per jaar. Het merk en de bouwkwaliteit van een wijnkoelkast bepalen in grote mate hoeveel elektriciteit hij verbruikt. Dankzij goede isolerende deuren en koelcompressoren kan het verbruik variëren.

Een kleine wijnkoelkast heeft een kleiner oppervlak en minder ruimte om te koelen, zodat kleine wijnkoelkasten meestal zuiniger zijn (tussen 110 kWh/jaar en 150 kWh/jaar). Smalle wijnkoelkasten zijn over het algemeen ook energiezuiniger. Voordat u een wijnkoelkast koopt, moet u altijd nagaan of dit werkelijk het geval is bij het model dat u op het oog hebt.

Grotere wijnkoelkasten hebben een groter koeloppervlak en zijn logischerwijs meestal minder energiezuinig. Maar ook hier hangt alles af van het merk, en de bouwkwaliteit speelt een grote rol in het energieverbruik. Grotere wijnkoelkasten kunnen tussen 150 en 220 kWh verbruiken.

Hoeveel kost het per kWh (kilowattuur) elektriciteit voor een wijnkoelkast?

De kosten per kWh elektriciteit in Nederland bedragen gemiddeld 0,71 euro (Bron: ANWB). Dit betekent dat een kleine wijnkoelkast gemiddeld ongeveer 78 euro per jaar aan elektriciteit kost (110 kWh). Een grote wijnkoelkast kost ongeveer 154 euro per jaar als het elektriciteitsverbruik maximaal is.

Door de wijnkoelkast uit te zetten als u op vakantie gaat, kunt u nog een paar euro besparen. Dit is ook erg handig voor de wijnkoelkast, want die kan zichzelf even helemaal resetten. Het is dus een win-win situatie!

Mijn-Wijnkoelkast adviseert u in het besparen van energie

Bij Mijn-Wijnkoelkast kunt u terecht om vragen te stellen en advies in te winnen omtrent het besparen van energie van een wijnkoelkast. Zij kunnen u de beste wijnkoelkast voor uw wensen en behoeften adviseren.